Ergotherapie groepstraining: ‘Zeker blijven lopen!’

Een bewezen effectieve interventie voor oudere voetgangers

 

In een bijzonder onderzoeksproject van VeiligheidNL, de Leerstoel Ergotherapie en Ergotherapie Nederland wordt de ergotherapie groepstraining: ‘Zeker blijven lopen!’, in opdracht van het ministerie van I&W (Rijkswaterstaat) onderzocht. Het programma met de oorspronkelijke naam  ‘Stroll Safe’, is in Amerika een bewezen effectieve ergotherapie groepstraining voor valpreventie van oudere voetgangers buitenshuis . Het programma is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Prof. Dr. Tracy Chippendale. In het onderzoek is het programma vertaald naar de Nederlandse situatie.

Doel van het programma

Het doel van de interventie is om het bewustzijn over valrisico’s bij het lopen buitenshuis te vergroten en strategieën aan te leren om de kans op vallen te verkleinen. De verwachting is dat een dergelijke interventie ook in Nederland werkt en een goede aanvulling is op bestaande interventies die voornamelijk gericht zijn op preventie van valongevallen in huis.

Wat houdt het programma in?

Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten waarin een groep ouderen één keer per week bij elkaar komt. Elke bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur.  In 4 van de 7 bijeenkomsten staat een inhoudelijk thema centraal: de bebouwde omgeving, de sociale omgeving,  weer- en straatomstandigheden en persoonlijke factoren. Hierin kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. De deelnemers prioriteren als groep welke onderwerpen worden besproken. ‘Zeker blijven lopen!’ is een groepstraining en richt zich op het bevorderen van valpreventieve gedragingen buitenshuis, zoals fit blijven, inzicht in het eigen kunnen en omgaan met omgevingsrisico’s.

Deze interventie is een goede aanvulling is op bestaande programma’s ter preventie van valongevallen en het verbeteren van mobiliteit van ouderen.

Wie is de doelgroep?

De doelgroep voor ‘Zeker blijven lopen!’ is de oudere die nog regelmatig buitenshuis komt. Zij lopen een groter risico op een val buitenshuis, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. De meer kwetsbare ouderen vallen vooral in en om huis.

‘Zeker blijven lopen!’ richt zich op zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder die: 

  • Zelfstandig buiten kunnen lopen (met of zonder loophulpmiddel) en;
  • bezorgd zijn om buitenshuis te vallen en/of;
  • de afgelopen 12 maanden één keer binnen- of buitenshuis zijn gevallen en zich daarbij hebben bezeerd, en/of; 
  • meerdere keren binnen- of buitenshuis zijn gevallen. 

2024: Vertaling naar de Nederlandse praktijk

Het groepsprogramma is vertaald en de benodigde materialen voor de groepstraining zijn doorontwikkeld naar de Nederlandse situatie. In september en oktober 2024 is de volledige groepstraining als pilot uitgevoerd in twee gemeenten.

Tijdens het landelijk Valsymposium in november 2024 mochten wij de ergotherapie groepstraining ‘Zeker blijven lopen!’ alvast presenteren. Bekijk hier de presentatieTijdens het Valsymposium is ook de Nederlandse naam geintroduceerd. 

2025: Eindrapportage

In het eerste kwartaal van 2025 is de eindrapportage opgeleverd. Dan volgt meer informatie over de vervolgstappen om de Ergotherapie groepstraining: ‘Zeker blijven lopen!’ in Nederland te kunnen implementeren. Houd daarvoor onze website en nieuwsbrief in de gaten. 

Korte update mei 2025

Het haalbaarheidsonderzoek naar Stroll Safe* (‘Zeker blijven lopen!’) is afgerond en de resultaten zijn gepresenteerd aan de opdrachtgever (ministerie van I&W (Rijkswaterstaat).

Binnenkort wordt het eindrapport gepubliceerd op de website van het ministerie van I&W en op de EN-webiste.

De interventie is - na het volgen van scholing - direct toepasbaar. Voordat dat zover is, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: momenteel wordt gekeken naar kansrijke financieringsbronnen om de lokale uitvoering van 'Zeker blijven lopen'! mogelijk te maken. Daarnaast loopt er een traject om 'Zeker blijven lopen!'  op te nemen als erkende leefstijlinterventie op loket Gezond Leven van het RIVM.

Om dit moment bekijkt het ministerie van I&W de mogelijkheden om voor deze activiteiten financiering beschikbaar te stellen. Uiteraard wordt je daar van op de hoogte gehouden.

Beelmerk 'Zeker blijven lopen!'

Publicaties