Programma Ergotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking

 

Weten wat er speelt!

  • 9:00-9:30 - Inloop & ontvangst met koffie en thee
     
  • 9:30-9:45 - Opening door dagvoorzitter Annemarie Remmerswaal en presentatie van het landelijk netwerk
     
  • 9:45-10:45 - Verbindend werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking door dr. Sanne Giesbers en Luciënne Heerkens
    • Het netwerk rondom mensen met een verstandelijke beperking vormt een belangrijke pijler in hun leven én in de zorg en ondersteuning die zij ontvangen. De waardevolle kennis, ervaringen en inzichten van ouders, broers en zussen, vrijwilligers, buren, zorgprofessionals en andere mensen met een verstandelijke beperking vullen elkaar aan. Dit samenspel draagt bij aan het waarborgen van kwaliteit van leven en zorg, zowel nu als in de toekomst.
      Om dit te realiseren is het van belang dat er wederzijds begrip is voor elkaars behoeften en rollen. Dit stelt iedereen in staat om een betekenisvolle bijdrage te leveren. Tijdens deze presentatie gaan we in op de verschillende rollen binnen het netwerk, hoe deze elkaar kunnen versterken en welke voorwaarden essentieel zijn voor een succesvolle samenwerking.

  • 10:45-11:45 - Houdingsmanagement in de VG door José Gernaat
    • In dit uur doe je inspiratie op m.b.t. houdingsmanagement in de VG door onder andere:
      • Je gaat door middel van een ervaringsopdracht (tijdens het zitten) zelf ontdekken hoe je eigen interventie eigenlijk voelt. Neem daarvoor je favoriete AD-kussen mee naar deze dag.
      • Je hoort het complexe verhaal over de ergotherapeutische behandeling van een jonge vrouw in de VG die 30 jaar lang alleen op de rug ligt. Zijlig lukt niet, omdat ze dan bang wordt. De zithouding (en scoliose) verslechterd en er zijn problemen met slapen en met de ademhaling. Er zit van alles tegen (diverse keren wisselingen in het team, wisselende pb-ers, afwezigheid van materialen enz). Toch is het gelukt om de zithouding te verbeteren, de scoliose te laten afnemen en de slaaphouding te veranderen. 
         
  • 11:45-13:00 - Lunch en netwerken

  • 13:00-14:00 - Methodisch en interdisciplinair werken bij (chronische) pijn door Leendert Sneep en Lisanne Burggraaff
    • Aan de hand van het stroomschema van de richtlijn pijn bij verstandelijke beperking bekijken we hoe je methodisch en interdisciplinair kunt samenwerken. Belangrijke onderdelen hiervan zijn: signaleren, pijnanamnese, lichamelijk onderzoek en multidisciplinair overleg. Daarnaast is het van belang te zorgen voor afstemming en coördinatie en met elkaar methodisch informatie te verzamelen en interpreteren. Doel hiervan is te komen tot een diagnose en behandeling en deze daarna te evalueren aan de hand van cliëntgebonden evaluatiecriteria. 
      Aan de hand van een casus doorlopen we het proces en geven we suggesties welke disciplines een rol zouden kunnen spelen.
       
  • 14:00-15:00 - Bewijzen dat wat je doet, ertoe doet door Gemma Testerink
    • Grote kans dat jij naar de inspiratiedag ergotherapie komt om weer op de hoogte te raken van nieuwe kennis en inzichten. Actuele kennis benutten; daar draait het om bij evidence-based practice. Maar waar haal je die kennis vandaan? En hoe zou je zelf een bijdrage kunnen leveren aan kennisontwikkeling? Gemma neemt je mee langs plekken waar je actuele (wetenschappelijke) inzichten kunt vinden en de mogelijkheden om daar zelf aan bij te dragen. Samen wordt de effectiviteitsladder beklommen om scherp te krijgen dat als ergotherapeuten op verschillende effectiviteitsniveaus kunnen beargumenteren waarom er wordt gedaan wat ergotherapeuten doen, en dat het ertoe doet. Het project 'Snoezelen' gebruik wordt gebruikt als voorbeeld. 
       
  • 15:00-15:30 - Pauze
     
  • 15:30-16:30 - ErgHandige Hulpmiddelenwijzer – tipsessie. Kennis delen: het geheel is meer dan de som der delen door Timo Visser
    • De Vilans Hulpmiddelenwijzer is in de afgelopen jaren veranderd van een oriëntatiebron van mogelijke hulpmiddelen, naar een inspiratiebron voor mogelijke oplossingen bij een bepaalde activiteit. De ergotherapeutische tips, het aanreiken van alternatieven en de mogelijk inzetbare hulpmiddelen zorgen voor een breder aanbod aan mogelijkheden voor mensen met (zelf)zorgtaken en/of zorgbehoefte.
      Binnen deze workshop leer je meer over de methode ‘Handig om te doen’ en ga je elkaar inspireren met mogelijkheden voor jouw cliënten en/of hun mantelzorgers. Actief aan de slag dus!
       
  • 16:30-17:00 - Afsluiting