Programma Inspiratiedag Vermoeidheid

  • 9:00-9:30 - Inloop & ontvangst deelnemers bij Ergotherapie Nederland
     
  • 9:30-9:45 - Opening door EN & dagvoorzitter Robert van der Veen
     
  • 9:45-10:45 - Nul op de meter: energieadvies bij vermoeidheid door Nicole Voet
    • "Nul op de meter: energieadvies bij vermoeidheid’’ belooft deelnemers een multidimensioneel en multidisciplinair begrip van vermoeidheid op lichaamsniveau, zonder zich te verliezen in diepgaande neurologische of fysiologische details. Deelnemers kunnen verwachten:

      - Inzicht in de oorzaken, gevolgen en instandhoudende factoren van vermoeidheid in het lichaam.
      - Bespreking van variaties in vermoeidheid gedurende verschillende levensfasen en fasen van de aandoening.
      - Een begrijpelijke uitleg van de fysieke processen achter vermoeidheid.
       
      Het doel van de lezing is dat deelnemende ergotherapeuten basiskennis hebben van vermoeidheid op lichaamsniveau. Dit zal hen helpen om effectiever te werken met patiënten vanuit verschillende doelgroepen met verschillende vormen en mate van vermoeidheid en patiënten beter te ondersteunen bij het omgaan met vermoeidheid. 

  • 10:45-11:00 - Pauze

  • 11:00-12:00 - Acceptance and Commitment Therapy en vermoeidheid door Rinske Brummelman

    • Uit onderzoek blijkt dat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) zeer geschikt is voor mensen met vermoeidheidsklachten. Op deze studiedag zal meer verteld worden over de huidige wetenschappelijke basis. Daarnaast zul je meer te weten komen over het verschil tussen de tweede generatie gedragstherapie (cognitieve gedragstherapie) en de derde generatie gedragstherapie (ACT). Maar je zult ook naar huis gaan met praktische ACT-oefeningen die gemakkelijk te gebruiken zijn binnen de ergotherapeutische behandeling. ACT is een manier van kijken waardoor, als je de basisprincipes helder hebt, altijd effectief toepasbaar is in de behandeling van mensen met vermoeidheidsklachten.

  • 12:00-13:00 - Lunchpauze

  • 13:00-14:00 - Vermoeidheid te lijf met Opbouw van Reserves: de OR-methode door Annemarieke Fleming

    • Deze lezing over "Reserves Opbouwen" biedt deelnemers praktische inzichten en vaardigheden om deze methodiek effectief te integreren in de ergotherapeutische praktijk. Deelnemers kunnen verwachten te leren hoe ze interdisciplinair kunnen samenwerken met deze methode, barrières kunnen overwinnen, deze methodiek overtuigend kunnen introduceren in de therapie, en hoe ze deze kunnen toepassen in verschillende fasen van gedragsverandering bij patiënten. Daarnaast kunnen ze inschatten bij welke patiënten het wel of niet passend is.

      Het uiteindelijke doel van deze lezing is om ergotherapeuten in staat te stellen de methodiek "Reserves Opbouwen" adequaat over te brengen en toe te passen in de praktijk. Of je nu een beginnende ergotherapeut bent of ervaren, deze lezing biedt waardevolle inzichten om patiënten te helpen bij het vergroten van hun capaciteiten en het bereiken van hun doelen door effectieve toepassing van deze methode. De nadruk ligt op praktische toepasbaarheid zonder te verzanden in theoretische complexiteit.

  • 14:00-15:00 - Waarom de polyvagale theorie bij Ergotherapie? door Dominique van der Veen

    • Gedragsverandering bij vermoeidheid kan vanuit veiligheid en betrokkenheid in je behandelrelatie met de client plaatsvinden. Het succes van gedragsverandering is volgens de polyvagaaltheorie óók afhankelijk van de staat van het autonome zenuwstelsel. Ik wil jullie kennis laten maken met de polyvagaaltheorie die ondersteuning kan bieden in de ergotherapiebehandeling bij vermoeidheid.

  • 15:00-15:15 - Pauze

  • 15:15-16:15 - Toolbox vermoeidheid voor ergotherapeuten door Jessica Routheut-Fuchs en Jaqueline Leenders

    • Ergotherapeuten komen vaak cliënten tegen met klachten van langdurende vermoeidheid met impact op dagelijkse activiteiten. Inmiddels is er een breed arsenaal van assessments en interventies beschikbaar om deze cliënten goed te begeleiden. Dit zijn als het ware de gereedschappen van de ergotherapeut. Maar hoe weet je als ergotherapeut wat er allemaal beschikbaar is en maak je de beste onderbouwde keuze hierin? Deze lezing introduceert de definitie van vermoeidheid en een 'Toolbox Vermoeidheid'. We bespreken hoe deze toolbox effectief kan worden ingezet in de praktijk, met praktische voorbeelden en  casuïstiek. De toolbox  wordt vooraf gedeeld. Het doel is dat ergotherapeuten een beter begrip krijgen van mogelijkheden en tool om vermoeidheid in kaart te brengen en te begeleiden, vertrouwd raken met de toolbox en deze vaardigheden kunnen toepassen in hun werk. Interactie en praktische oefeningen staan centraal. 

  • 16:15-16:30 - Afsluiting door dagvoorzitter Robert van der Veen