De ErgoAcademie organiseert in samenwerking met Patrick de Haan van Revalidatiecentrum Roessingh en ErgoAnders, en Greke Hulstein van Activity Matters een cursusdag ‘Belasting/belastbaarheid – een nieuwe blik’ bij Ergotherapie Nederland in Utrecht.
Hoewel binnen de ergotherapeutische behandeling van cliënten met chronische klachten belasting-belastbaarheid een bekend en veelgebruikte begrip is, is het als separate term of interventie niet terug te vinden in de literatuur. In de dagelijkse praktijk is het een verzamelnaam voor allerhande instrumenten of interventies In de behandeling wordt getracht om een juiste balans te vinden tussen de belasting (wat men doet) en de belastbaarheid (wat men aan kan). Dit kan door op beide aspecten in te spelen. Dus zowel door het optimaliseren van de belasting als door het opbouwen van de belastbaarheid en hier bovendien op een flexibele wijze mee om te gaan. De ergotherapeutische inhoud achter de term belasting-belastbaarheid kan dan beschreven worden door drie hieronder te noemen afzonderlijke, maar samenhangende elementen die gebruikt kunnen worden om de term belasting-belastbaarheid inhoud te geven. Binnen de overleggroep Ergotherapie en Chronische pijn wordt momenteel gewerkt aan een leidraad waarbij deze drie elementen de term belasting-belastbaarheid vervangen. De drie elementen zijn:
In deze cursus wordt duidelijk wat deze drie begrippen inhouden en welke interventies de ergotherapeut hierbij in kan zetten.
Programma1 dag, van 9:30 tot 17:00 uur (Inloop vanaf 9:00 uur)
Praktisch
|
Na afloop van deze cursus:
HBO geschoolde ergotherapeuten die werken met cliënten met chronische klachten waarbij gedragsverandering het aangrijpingspunt is.
Binnen de scholing wordt gebruik gemaakt van concrete praktijkvoorbeelden, voortkomend uit de jarenlange ervaring van de docent(en) met cliënten met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten.
HBO werk- en denkniveau. Verwachte studiebelasting is 7 uren (1 cursusdag). Beschrijving van contacturen en zelfstudie-uren. Het betreft 7 contacturen en 0 zelfstudie-uren.
| Patrick de HaanPatrick de Haan heeft meer dan 20 jaar ervaring als ergotherapeut in de behandeling van mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) en mensen met pijn- en vermoeidheidsklachten na kanker. Zowel binnen revalidatiecentrum Roessingh, als binnen zijn eigen praktijk, ErgoAnders. Een belangrijke onderlegger voor zijn behandelingen is ACT. Zijn missie is om mensen die in de complexiteit van het leven (door pijn, ziekte, trauma) zijn vastgelopen, te helpen weer richting te vinden zodat zij de voor hen waardevolle activiteiten (weer) kunnen uitvoeren. Hij is lid van de overleggroep Ergotherapie en Chronische Pijn van Ergotherapie Nederland en hij is ontwikkelaar van de Waardekaarten-methodiek. Hij verzorgt cursussen en workshops gericht op gedragsverandering, ACT en de Waardekaarten. Tevens is hij medeauteur van de landelijke ‘Fundamenten ergotherapeutische behandeling bij chronische pijn- en vermoeidheidsklachten’, en van het ‘Handboek pijnrevalidatie voor de eerste-, tweede- en derdelijns gezondheidszorg’. |
| Greke HulsteinGreke Hulstein heeft meer dan 20 jaar ervaring als ergotherapeut in de behandeling van mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) en mensen met pijn- en/ of vermoeidheidsklachten na allerlei aandoeningen, zoals reumatische aandoeningen, kanker of neurologische aandoeningen. Zowel in de poliklinische revalidatie als sinds 2018 in de eerste lijn in haar eigen praktijk ‘Balans Werkt Ergotherapie en Re-integratie’. Daarnaast begeleidt ze ook werknemers bij het hervinden van balans in handelen tijdens hun werk/ re-integratie. Greke werkt bij haar behandelingen vanuit het bio psychosociaal model en de fundamenten ‘ergotherapie en chronische pijn’. Ze heeft ervaring met ACT, MI en oplossingsgerichte gespreksvoering. Daarnaast heeft ze, samen met haar collega Karin ten Hove, de ‘Activiteitenweger’ ontwikkeld en is ze sinds 2008 docent bij de cursus ‘Activiteitenweger’ van Activity-Matters. Ook is Greke mede- voorzitter van de overleggroep Ergotherapie en Chronische pijn van Ergotherapie Nederland. |
Docenten
Patrick de HaanPatrick de Haan heeft meer dan 20 jaar ervaring als ergotherapeut in de behandeling van mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) en mensen met pijn- en vermoeidheidsklachten na kanker. Zowel binnen revalidatiecentrum Roessingh, als binnen zijn eigen praktijk, ErgoAnders. Een belangrijke onderlegger voor zijn behandelingen is ACT. Zijn missie is om mensen die in de complexiteit van het leven (door pijn, ziekte, trauma) zijn vastgelopen, te helpen weer richting te vinden zodat zij de voor hen waardevolle activiteiten (weer) kunnen uitvoeren. Hij is lid van de overleggroep Ergotherapie en Chronische Pijn van Ergotherapie Nederland en hij is ontwikkelaar van de Waardekaarten-methodiek. Hij verzorgt cursussen en workshops gericht op gedragsverandering, ACT en de Waardekaarten. Tevens is hij medeauteur van de landelijke ‘Fundamenten ergotherapeutische behandeling bij chronische pijn- en vermoeidheidsklachten’, en van het ‘Handboek pijnrevalidatie voor de eerste-, tweede- en derdelijns gezondheidszorg’.
Greke HulsteinGreke Hulstein heeft meer dan 20 jaar ervaring als ergotherapeut in de behandeling van mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten, ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) en mensen met pijn- en/ of vermoeidheidsklachten na allerlei aandoeningen, zoals reumatische aandoeningen, kanker of neurologische aandoeningen. Zowel in de poliklinische revalidatie als sinds 2018 in de eerste lijn in haar eigen praktijk ‘Balans Werkt Ergotherapie en Re-integratie’. Daarnaast begeleidt ze ook werknemers bij het hervinden van balans in handelen tijdens hun werk/ re-integratie. Greke werkt bij haar behandelingen vanuit het bio psychosociaal model en de fundamenten ‘ergotherapie en chronische pijn’. Ze heeft ervaring met ACT, MI en oplossingsgerichte gespreksvoering. Daarnaast heeft ze, samen met haar collega Karin ten Hove, de ‘Activiteitenweger’ ontwikkeld en is ze sinds 2008 docent bij de cursus ‘Activiteitenweger’ van Activity-Matters. Ook is Greke mede- voorzitter van de overleggroep Ergotherapie en Chronische pijn van Ergotherapie Nederland. |
Contact
Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht
E-mail
en@ergotherapie.nl
Telefoonnummer
030 2628356
Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.
Ergotherapie Nederland
Scholing
Contact
Ergotherapie Nederland
E-mail
|