Op donderdag 19 juni 2025 organiseert Ergo Academie in samenwerking met de overleggroep Ergotherapie en Visuele beperkingen van Ergotherapie Nederland en zorgprofessionals van Bartiméus en Visio de scholing ‘Ergotherapie en Visuele waarnemingsstoornissen bij hersenletsel’ in Zeist.
Deze scholingsdag is voor ergotherapeuten die al werkzaam zijn met cliënten met visuele waarnemingsstoornissen en hersenletsel in de eerste of tweede lijn of ergotherapeuten die hier meer over willen weten. Zodat visuele waarnemingsstoornissen beter herkend worden bij cliënten met hersenletsel.
Het programma bestaat uit een inspirerende plenaire lezing en drie workshops met interessante onderwerpen over wat je als ergotherapeut kan doen bij cliënten met visuele waarnemingsstoornissen bij hersenletsel.
Ben je als ergotherapeut werkzaam en wil je een verdiepende scholingsdag volgen over visuele waarnemingsstoornissen bij hersenletsel? Kom dan naar deze inspirerende scholing!
Programma1 dag, van 9:00 tot 17:00 uur (Inloop 8:30 uur)
Praktisch
|
Naar schatting heeft 50% of meer van de patiënten met hersenletsel last van visuele klachten / stoornissen. Tijdens de neuro-revalidatie is de neuro-visuele revalidatie onmisbaar! Deze presentatie richt zich op de visuele informatie verwerking in het brein. Hoe werkt deze visuele prikkel verwerking en wat als dit niet goed lukt door een hersenbeschadiging. Wat kan er mis gaan en hoe komt dit tot uiting? Waarom is dit belangrijke input voor de diagnostiek en behandeling van de ergotherapeut?
Workshopronde 1: Hemianopsie in de praktijk
In deze workshop komen drie opdrachten aan bod.
De ergotherapeut krijgt inzicht in de gedragingen bij hemianopsie en kan d.m.v. simulatie, opdrachten en observatie zelf ervaren wat de gevolgen zijn voor het dagelijks handelen. Deze reflecties zullen worden vertaald naar de ergotherapeutische praktijk.
Workshopronde 2: Visuele problematiek binnen de Ergotherapierichtlijn Hersenletsel
In deze workshop leer je wat module 3, Visuele problematiek, uit de nieuwe Ergotherapierichtlijn Hersenletsel betekent voor jouw beroepspraktijk. Er zal worden ingegaan op de in de richtlijn aanbevolen screeningsinstrumenten SVK-NAH en VISA. Ook zal aan bod komen welke interventies je als ergotherapeut kunt uitvoeren na signalering van visuele klachten ten gevolge van hersenletsel en welke mogelijkheden er zijn voor consultatie en verwijzing binnen het professionele netwerk.
Workshopronde 3: Casuïstiek en interventies
In deze workshop ga je met de informatie uit het ochtendprogramma zelf invulling geven aan de mogelijke interventies bij cliënten met hersenletsel en visuele waarnemingsstoornissen.
| De scholing wordt verzorgd door neuropsychologen en ergotherapeuten werkzaam bij Koninklijke Visio en Bartiméus. Deze expertise-organisaties behandelen niet alleen mensen met oogheelkundige stoornissen, maar ook mensen met visuele stoornissen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel gezien. Het gaat hierbij om problemen die ontstaan wanneer de hersenen informatie die door de ogen wordt ontvangen niet adequaat verwerken. De neuropsychologen en ergotherapeuten zijn allen gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van deze neurovisuele stoornissen. |
Sprekers
De scholing wordt verzorgd door neuropsychologen en ergotherapeuten werkzaam bij Koninklijke Visio en Bartiméus. Deze expertise-organisaties behandelen niet alleen mensen met oogheelkundige stoornissen, maar ook mensen met visuele stoornissen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel gezien. Het gaat hierbij om problemen die ontstaan wanneer de hersenen informatie die door de ogen wordt ontvangen niet adequaat verwerken. De neuropsychologen en ergotherapeuten zijn allen gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van deze neurovisuele stoornissen. |
Contact
Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht
E-mail
en@ergotherapie.nl
Telefoonnummer
030 2628356
Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.
Ergotherapie Nederland
Scholing
Contact
Ergotherapie Nederland
E-mail
|