Werk je met cliënten met een verhoogd risico op decubitus, zoals ouderen, mensen met spierziekten of een dwarslaesie? Of kom je in de eerste lijn adviesvragen tegen om decubitus te voorkomen of de genezing/ het genezingsproces te bevorderen? Decubitus is een serieuze en ernstige complicatie. Decubitus vraagt vaak een lang genezingsproces en heeft veel impact op het dagelijks leven van cliënten.
Aanleiding voor dit webinar is de nieuwe richtlijn Decubitus van de V&VN (2021) (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Ergotherapeuten in diverse werkvelden zijn betrokken bij het voorkomen of het genezen van decubitus. Vaak gaat dit over de basishoudingen en drukverdeling, maar dit webinar laat zien dat je als ergotherapeut nog meer behandelopties hebt. Leeftijd, aandoening, mobiliteit, gedrag en voedingsinname bepalen de in te zetten interventies.
Interventies zijn mogelijk op het gebied van drukverdeling bij de basishoudingen, het uitvoeren van transfers en verzorging, het adviseren van de juiste hulpmiddelen en mobilisatieschema’s. Maar ook het analyseren van de oorzaken van huidschade, het inschatten van de risico’s bij diverse activiteiten en het meedenken over activiteiten bij langere periodes van bedrust kunnen door een ergotherapeut uitgevoerd worden.
Dit webinar biedt praktische adviezen om decubitus te voorkomen en te genezen in verschillende situaties, zowel in de eerste- als tweedelijns zorg. Ook leer je welke rol diverse zorgverleners, mantelzorgers en de cliënt zelf heeft. Uit reacties van eerdere deelnemers blijkt dat dit webinar zeer geschikt is als je een basis wilt leggen voor de kennis over de ergotherapie behandeling bij decubitus. Voor de ergotherapeuten die al langer met patiënten met decubitus werken is het een update van de richtlijn en geeft het overzicht over de behandelmogelijkheden.
Programma1 avond van 19:00- 21:00
Praktisch
|
Dit webinar gaat in op:
Als ergotherapeut kun je na de cursus:
Het niveau van deze cursus is post-hbo. De cursus is voor beginnende ergotherapeuten, ergotherapeuten die weinig of geen ervaring hebben met decubitus en ergotherapeuten die hun kennis over decubitus even willen opfrissen.
Je hebt de opleiding Ergotherapie afgerond.
De studiebelasting bestaat uit 2 contacturen.
| Ina GommersIna Gommers is ergotherapeut en cognitief revalidatie therapeut en werkt bij Avoord, een zorginstelling voor ouderen in Etten-Leur/Zundert en in de eerste lijn. Ze werkt al 34 jaar in de ouderenzorg en vanuit die ervaring heeft zij al veel ouderen mogen helpen bij het (preventief) behandelen van decubitus. Zij is lid van de Adviesraad Ouderen bij Ergotherapie Nederland. |
| Jacqueline LeendersJacqueline Leenders is ergotherapeut. Ze is onderzoeker in opleiding bij Radboudumc, en doet daar onderzoek naar Life Balance en vermoeidheid. Zij werkte hiervoor 20 jaar in de dwarslaesie revalidatie en deed haar masteronderzoek naar decubitus en participatie bij mensen met een dwarslaesie. |
Docenten
Ina GommersIna Gommers is ergotherapeut en cognitief revalidatie therapeut en werkt bij Avoord, een zorginstelling voor ouderen in Etten-Leur/Zundert en in de eerste lijn. Ze werkt al 34 jaar in de ouderenzorg en vanuit die ervaring heeft zij al veel ouderen mogen helpen bij het (preventief) behandelen van decubitus. Zij is lid van de Adviesraad Ouderen bij Ergotherapie Nederland.
Jacqueline LeendersJacqueline Leenders is ergotherapeut. Ze is onderzoeker in opleiding bij Radboudumc, en doet daar onderzoek naar Life Balance en vermoeidheid. Zij werkte hiervoor 20 jaar in de dwarslaesie revalidatie en deed haar masteronderzoek naar decubitus en participatie bij mensen met een dwarslaesie. |
Contact
Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht
E-mail
en@ergotherapie.nl
Telefoonnummer
030 2628356
Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.
Ergotherapie Nederland
Scholing
Contact
Ergotherapie Nederland
E-mail
|