Basiscursus Oncologie, de ergotherapeut als specialist (2-daagse cursus)

De basis voor een goede behandeling!

Wanneer een persoon de diagnose kanker krijgt staat de wereld op zijn kop, alles wat ooit vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. Wat de rol is als ergotherapeut en hoe je de behandeling vorm geeft; hier krijg je tijdens deze cursus voldoende handvatten voor.

De Ergo Academie organiseert in samenwerking met Remco Blok en Marissa Meijer een 2-daagse basiscursus ‘Oncologie, de ergotherapeut als specialist’. De scholing is ontwikkeld vanuit de vakgroep Ergotherapie en Oncologie.  Binnen deze cursus wordt gebruik gemaakt van concrete praktijkvoorbeelden. 

Waarom deze scholing?

In deze geüpdatete basiscursus ‘Oncologie, de ergotherapeut als specialist’ worden de nieuwste ontwikkelingen voor de ergotherapeut besproken. Er wordt gekeken naar basis medische kennis van oncologie en hoe je dit in de praktijk kunt inzetten. Welke klinimetrie je kunt gebruiken bij deze doelgroep. Hoe je behandelingen kunt vormgeven in zowel individuele als groepsbehandelingen.

De focus van de scholing ligt op de verschillende fases van een oncologisch patiënt:

  • tijdens en na de curatieve behandeling;
  • tijdens de palliatieve fase;
  • tijdens de terminale fase.

We sluiten aan bij de vragen die komen vanuit de deelnemers.

Programma

2 dagen van 9:00 - 17:00 uur

(Inloop 8:30 uur)

 

Bekijk volledige programma 
 

Praktisch

  • 705,- leden
  • 835,- niet-leden
  • Inclusief catering en uitrijkaart P+R Papendorp
  • 24 accreditatiepunten
  • Bewijs van deelname
  • Locatie: Ergotherapie Nederland, Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht

Schrijf je hieronder in

Schrijf je hieronder in

Na het volgen van deze basiscursus stelt Ergotherapie Nederland je in de gelegenheid om vermeld te worden in de verwijsgids kanker, als ergotherapeut met expertise op het gebied van oncologische problemen. Wil je dit niet dan vragen we je om dit aan ons door te geven.

Leerdoelen

Als ergotherapeut heb je/kun je/ ben je na deze cursus: 

  • kennis over de verschillende typen kanker waar een ergotherapeut in de praktijk mee te maken kan krijgen;
  • op de hoogte van de meest voorkomende behandelmogelijkheden en weet wat de impact hiervan kan zijn op het dagelijks leven van de client;
  • weet wat de rol van de ergotherapeut kan zijn in de zorg voor mensen met oncologische problematiek;
  • in staat een goede basisbehandeling te verzorgen voor cliënten met oncologische problematiek;
  • op de hoogte van de richtlijn oncologische revalidatie van het IKNL en weet de meest essentiële punten voor de ergotherapie eruit te selecteren;  
  • op de hoogte van welke rol de ergotherapie kan spelen binnen de oncologische zorg;
  • bekend met ketenzorg binnen de palliatieve en terminale zorg;
  • bekend met de rol van ergotherapie bij de palliatieve en terminale zorg; 
  • in staat een goede basisbehandeling te verzorgen voor cliënten met oncologische problematiek;
  • op de hoogte welke factoren een rol spelen bij werken na (de behandeling van) kanker;
  • op de hoogte van wat de rol van de ergotherapeut kan zijn bij werkhervatting;
  • op de hoogte van wat de mogelijkheden zijn van (groeps)behandeling in de sociale omgeving in de thuissituatie;
  • op de hoogte van wat de rol van de ergotherapie is bij praktische problemen bij veel voorkomende klachten tijdens en na de behandeling van kanker;
  • kennis op over het gebruik van klinimetrie bij de behandeling van mensen met een oncologische problematiek (kanker).

De docenten Remco Blok en Marissa Meijer zullen afwisselend hun bijdrage geven om de theorie en hun praktijkervaring optimaal tot zijn recht te laten komen. Daardoor komen de meest recente bevindingen van de vakgroep naar voren en zijn ergotherapeuten uit eerste - en tweede lijn aanwezig voor vragen. Er is ruimte voor afstemming en overleg om elkaars ervaringen te delen en elkaar te inspireren.

Niveau van de cursus

Hbo-geschoolde ergotherapeuten die in hun dagelijkse praktijk volwassen patiënten behandelen die te maken hebben met oncologische problematiek.

Binnen de basiscursus ‘Oncologie, de ergotherapeut als specialist’ wordt gebruik gemaakt van concrete praktijkvoorbeelden. Je gaat naar huis met praktische handvatten om als specialist in de praktijk aan de slag te gaan.       

Aanvangsniveau

Je hebt de opleiding Ergotherapie afgerond.

Studiebelasting

Verwachtte studiebelasting in totaal 16uur (per cursusdag 7 uur en zelfstudie 2 uur)

Cursusvoorwaarden 

Zie cursusvoorwaarden 

"Door deze tweedaagse cursus is het mogelijk om als ergotherapeut op inhoud en kennis een belangrijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met oncologische problematiek in diverse fasen van het traject. (...) Het breidt onze gereedschapskist van mogelijkheden weer verder uit en laat zien hoe belangrijk de rol van de ergotherapeut kan zijn in het netwerk van hulpverleners."

 

Docenten

 

 

 

 

Remco Blok

Is in 2012 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en na een periode bij de Hoogstraat Revalidatie gestart bij Ergotherapie Doen in Amsterdam in de eerste lijn. Daar heeft hij veel gewerkt met cliënten met oncologische problemen, zowel tijdens de curatie, de terminale en palliatieve fase. Daarna heeft Remco gewerkt bij Ergotherapie Gooi en Omstreken. Remco werkt op het moment bij Merem Medische Revalidatie. Remco Blok is voorzitter van de vakgroep Oncologie van Ergotherapie Nederland.

 

 


 

 

Marissa Meijer

Is in 2010 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en begonnen bij Rijndam Revalidatie, als ergotherapeut en knowledgebroker oncologie. Marissa behandeld vanaf 2011 oncologiepatiënten, en is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen vanuit de richtlijn Oncologische Revalidatie en heeft meegeschreven aan de herziening van de multidisciplinaire richtlijn MSR Oncologie. Daarnaast is Marissa begonnen met oprichten van de vakgroep Oncologie van Ergotherapie Nederland en hier is nog steeds lid van.

Marissa is vanaf 2021 werkzaam bij Revant, medisch specialistische revalidatie in Breda. Hier ziet Marissa vooral kankerpatiënten in groepsbehandelingen, maar ook individueel.

Docenten

 

Remco Blok 

Remco Blok is in 2012 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en na een periode bij de Hoogstraat Revalidatie gestart bij Ergotherapie Doen in Amsterdam in de eerste lijn. Daar heeft hij veel gewerkt met cliënten met oncologische problemen, zowel tijdens de curatie, de terminale en palliatieve fase. Daarna heeft Remco gewerkt bij Ergotherapie Gooi en Omstreken. Remco werkt op het moment bij Merem Medische Revalidatie. Remco Blok is voorzitter van de vakgroep Oncologie van Ergotherapie Nederland.

 

Marissa Meijer

Marissa Meijer is in 2010 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en begonnen bij Rijndam Revalidatie, als ergotherapeut en knowledgebroker oncologie. Marissa behandeld vanaf 2011 oncologiepatiënten, en is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen vanuit de richtlijn Oncologische Revalidatie en heeft meegeschreven aan de herziening van de multidisciplinaire richtlijn MSR Oncologie. Daarnaast is Marissa begonnen met oprichten van de vakgroep Oncologie van Ergotherapie Nederland en hier is nog steeds lid van.

Marissa is vanaf 2021 werkzaam bij Revant, medisch specialistische revalidatie in Breda. Hier ziet Marissa vooral kankerpatiënten in groepsbehandelingen, maar ook individueel.

Contact

Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht

E-mail
en@ergotherapie.nl

Telefoonnummer
030 2628356

Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.

Ergotherapie Nederland

 

Scholing
Dit is Ergotherapie
Ergotherapeut zoeken Kennisplatform
Over Ergotherapie Nederland
Congressen en bijeenkomsten

 

Contact

 

Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht

 

E-mail
en@ergotherapie.nl

Telefoonnummer
030 2628356

Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer | Privacy statement