Veilig rijden met een scootmobiel omvat vele skills. Naast de motorische vaardigheden moet de cliënt voldoende cognitieve mogelijkheden hebben om zich veilig met een scootmobiel te kunnen verplaatsen. Cognitieve problemen kunnen op verschillende gebieden optreden:
De eigen leefomgeving is per individu anders, waardoor niet enkel het cognitief vermogen van de cliënt bepalend is. Steeds opnieuw moet de cognitieve evaluatie gebeuren in relatie met de wensen, behoeften en de omgeving.
Vaak krijgt de ergotherapeut een verwijzing met het verzoek te inventariseren of het veilig genoeg is om een scootmobiel in te zetten of te behouden. De hulpvraag kan verschillende categorieën omvatten:
Tal van afwegingen moeten worden gemaakt om hierop een gefundeerd antwoord te geven.
Programma1 dag van 9:30 - 17:00 uur (Inloop 9:00 uur)
Praktisch
|
Fijne leuke en praktische training waarbij je goede tools en handvatten krijgt om de cognitie van je cliënt in kaart te brengen mbtscootmobiel rijden en ook hier het gesprek over aan te gaan met goeie onderbouwing.
Praktische, duidelijke en vlotte training.
De training / workshop was heel praktisch ingericht en geeft je direct handvatten en tools om in de praktijk mee aan de slag te gaan.Wat ik heel prettig vond was dat er veel ruimte was voor casuïstiek bespreken.
In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland heeft Ergotherapie Nederland materiaal ontwikkeld voor het geven van een scootmobieltraining. De beschrijving van de scootmobieltraining is geschreven voor ergotherapeuten die de training gaan geven aan scootmobielgebruikers. Het doel van de training is dat gebruikers vaker, veiliger en met meer zelfvertrouwen met hun scootmobiel kunnen deelnemen aan het verkeer. De ErgoAcademie organiseert ook een workshop scootmobieltraining voor ergotherapeuten die een training willen gaan geven.
In deze scholing wordt een verdieping gemaakt op de cognitieve evaluatie bij het scootmobielrijden. Het geeft de ergotherapeut handvatten om te kunnen inschatten of de cliënt aan de basisvoorwaarden van scootmobielrijden voldoet.
Wanneer de cliënt voldoet en de scootmobiel kan worden ingezet, is het van belang te weten welke mogelijkheden en welke beperkingen van invloed zijn. Met andere woorden: het cognitief functioneren wordt getoetst aan de leefomgeving van de cliënt. Maar ook het leerniveau is van belang. Je leert een cliënt goed in te schalen en weet wat de bijbehorende interventies zijn die er bij de training het beste gebruikt kunnen worden. Zo haalt de cliënt het optimale uit zijn mogelijkheden naar boven.
Als ergotherapeut:
Door een gestructureerde observatie en aanpak, passend bij het leerniveau van de cliënt, is de kans van een geslaagde training voor cliënt en therapeut het grootst.
Het niveau van deze cursus is post-hbo.
Je hebt de opleiding Ergotherapie afgerond.
De studiebelasting bestaat uit 6,5 contacturen.
Zelfstudie/voorbereidende opdracht: inventarisatie van enkele obstakels die je in jouw praktijk bent tegengekomen tijdens de training scootmobielrijden. Als deze voorbeelden 2 weken voor aanvang van de workshop worden ingeleverd, worden deze zo mogelijk in de workshop verwerkt.
- Materialen scootmobieltraining
- Artikel EM 3 2021
- Scholing ‘Cognitieve Revalidatie voor ergotherapeuten’ (6-daagse) bij ErgoAcademie
| Heidi LemmensHeidi is ergotherapeut, revalidatie- en geriatrisch therapeut en letselschade-adviseur en praktijkhouder van Ergo Sum. Ze heeft meer dan 25 jaar klinische ervaring in de gezondheidssector en is gespecialiseerd in de behandeling van lichamelijke en cognitieve letsels. De cognitieve know-how komt vaak van toepassing bij de adviezen binnen de Letselschadedossiers. Heidi is lid van Ergotherapie Vlaanderen/Nederland en voorzitter van de regionale ergo-kring Vlaams-Brabant. www.ergosum.be |
Docent |
Heidi LemmensHeidi is ergotherapeut, revalidatie- en geriatrisch therapeut en letselschade-adviseur en praktijkhouder van Ergo Sum. Ze heeft meer dan 25 jaar klinische ervaring in de gezondheidssector en is gespecialiseerd in de behandeling van lichamelijke en cognitieve letsels. De cognitieve know-how komt vaak van toepassing bij de adviezen binnen de Letselschadedossiers. Heidi is lid van Ergotherapie Vlaanderen/Nederland en voorzitter van de regionale ergo-kring Vlaams-Brabant. www.ergosum.be |
Contact
Ergotherapie Nederland
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht
E-mail
en@ergotherapie.nl
Telefoonnummer
030 2628356
Telefonische bereikbaarheid
Maandag tot en met vrijdag,
tussen 8.30 en 17.00 uur.
Ergotherapie Nederland
Scholing
Contact
Ergotherapie Nederland
E-mail
|